Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Mateusz Kaluga
Mateusz Kaluga | 
aktualizacja 

Takie mięso jest niejadalne. "Wędlina zawiera rakotwórczą substancję"

691

Czytelniczka o2.pl 18 kwietnia kupiła wędlinę. Po pewnym czasie spostrzegła, że opakowanie "spuchło", choć data ważności upływa dopiero 2 maja. Czym grozi zjedzenie takiej wędliny? Zapytaliśmy lekarza dr. Leszka Krześniaka.

Takie mięso jest niejadalne. "Wędlina zawiera rakotwórczą substancję"
Tak wyglądała wędlina z Biedronki. (Getty Images, o2)

Do naszej redakcji zgłosiła się zbulwersowana czytelniczka i klientka warszawskiej Biedronki. Pani Magdalena kupiła w promocji trzy opakowania Schabu wędzonego na wiśniowo marki Kraina wędlina na co dzień. Zakupy zrobiła 18 kwietnia w sklepie przy ulicy Dolnej, przedstawiła nam elektroniczny rachunek.

Klientka przedstawiła elektroniczny rachunek.
Klientka przedstawiła elektroniczny rachunek. (o2)

Według informacji na odwrocie, wszystkie trzy wędliny były ważne do 2 maja 2024. Jak przekonuje, produkt od momentu zakupu leżał w lodówce.

Już 27 kwietnia zauważyłam, że jedno z opakowań spuchło. Zdziwiłam się, bo stało się to tydzień przed terminem - żali się klientka Biedronki.
Termin ważności wędliny
Data ważności wędliny (o2)

Nasza czytelniczka poszła do sklepu, w którym udało się wymienić trefny towar. Jak mówi, "pracownice były zdziwione i patrzyły z niedowierzaniem na datę rachunku" oraz datę ważności wędliny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kontrowersyjni kandydaci. "Nie dla wyborców PiS"

Lekarz: Takie mięso jest niejadalne

Wędlina zawiera azotyn sodu, czyli rakotwórczą substancję. Takie mięso jest niejadalne, nawet jeśli nie ma bąbelkowania. Opakowanie spuchło, bo zagnieździły się bakterie, a one wytwarzają gazy i to może być powodem zatrucia pokarmowego - tłumaczy w rozmowie z o2.pl doktor Leszek Krześniak.

Lekarz przestrzega przed nadmiernym kupowaniem pokarmów zawierających azotyn sodu. - Nawet niewielka ilość spowoduje nagromadzenie szkodliwego konserwantu. Trzeba czytać skład na odwrocie i unikać takich promocji - mówi.

Doktor Leszek Krześniak uważa, że powodem wczesnego zepsucia wędliny, może być zabrudzenie przy przetwarzaniu oraz przechowywanie w złych warunkach, co powoduje rozwój bakterii beztlenowych. Według słów lekarza nie powinniśmy sugerować się datą ważności, a wyglądem i zapachem wędliny.

Zatrucie pokarmowe może spowodować wymioty, biegunkę, a nawet gorączkę. Sposobem na takie objawy może być aktywny węgiel, czy sorbent krzemowy. Krześniak jako sposób podaje również test biologiczny.

Takie podejrzane jedzenie można dać do powąchania zwierzęciu domowemu - psu lub kotu. Czułe zwierze rozpozna, że nie warto tego jeść - przestrzega Krześniak.

Skontaktowaliśmy się z biurem prasowym Biedronki, jednak przedstawiciele sieci potrzebują więcej czasu na wyjaśnienie sprawy. Zarówno z producentem, jak i w samym sklepie przy ulicy Dolnej w Warszawie.

Mateusz Kaluga, dziennikarz o2.pl

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Zmiany w rosyjskiej armii. Generał zgrupowania "Południe" zdymisjonowany
Tak skakali Polacy w Lillehammer. Wyniki nasuwają wnioski
Brutalnie pobili dwie osoby w Skorzęcinie. Policja publikuje ich wizerunki
Dotarli do sąsiadów Karola Nawrockiego. Tak o nim mówią na osiedlu
Listy egzekucyjne Rosji. Ukraińscy nauczyciele i duchowni wśród celów
Opolskie: w bazach ZUS coraz mniej Ukraińców. Przybywa natomiast Kolumbijczyków
ISW: rosyjski atak Oriesznikiem miał przestraszyć Zachód i Ukrainę
Nie będzie szybkiej kolei na linii Poznań-Berlin? "Niemcy nie są zainteresowani"
14-letnia Natalia nie żyje. Żałoba po tragicznym wypadku w Parszowie
Ponad połowa Polaków w ostatnich latach odwiedziła jarmark świąteczny
Auto wpadło do rzeki. Dwulatka i mężczyźni w środku. Horror w Starachowicach
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić