Dagmara Dąbek| 
aktualizacja 

Pojawił się na bazarach. Oto co się dzieje z ciałem, kiedy go jesz

137

Zdrowy, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Sezon na bób przypada na okres od czerwca do sierpnia, zatem to idealny czas, by czerpać korzyści wynikające z jedzenia tych zielonych strączków. Przeczytaj, jaki dobroczynny wpływ wywiera bób na nasz organizm?

Pojawił się na bazarach. Oto co się dzieje z ciałem, kiedy go jesz
Pojawił się na straganach. Jedz, nie żałuj sobie (Adobe Stock)

Właściwości odżywcze i lecznicze

Te niepozorne zielone lub jasnobeżowe ziarenka mają szereg korzyści zdrowotnych. W smaku nieco podobne do fasoli, najsmaczniejsze są w letnich, wakacyjnych miesiącach. Bób, bo o nim mowa, to bogactwo składników odżywczych - znajdują się w nim cenne witaminy, minerały, a także przeciwutleniacze. Ma on istotny wpływ na poprawę odporności organizmu i układu pokarmowego, a także na zapobieganie chorobom serca.

Bób należy do najstarszych, a zarazem najbardziej cenionych roślin, które zawierają białko. Z jakich jeszcze powodów warto go włączyć do swojej diety?

Bogactwo białka

Jedną z głównych zalet bobu jest wysoka zawartość białka. W 100 gramach zielonych nasion jest aż 7 gram białka. Z tego względu polecany jest szczególnie osobom, które nie jedzą mięsa - zarówno wegetarianie, jak i weganie powinni spożywać go jak najczęściej. Interesujące jest to, że właściwie nie ma on tłuszczu - w porcji 100 gramowej jest zaledwie 0,4 gram tłuszczu. Gdyby nie fakt, że mimo dużej ilości białka w bobie, jego głównym składnikiem strukturalnym są węglowodany (14 g/100 g), stanowiłby idealny zamiennik mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rośliny, które odstraszają komary

Bób a odchudzanie

Pomimo, że w 100 gramach bobu jest 14 gram węglowodanów, to połowę tego stanowi błonnik pokarmowy, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Błonnik nazywany jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się i dbających o linię - pomaga regulować pracę jelit, niweluje zaparcia i utrzymuje uczucie sytości przez długi czas. Jeśli zaś chodzi o kaloryczność bobu, to w 100 gramach ma on około 60-70 kcal (wartość kaloryczna może być nieco odmienna w zależności od danej odmiany bobu i sposobu jego przyrządzania, ilości dodanej soli itp.).

Źródło kwasu foliowego

Bób to także doskonałe źródło kwasu foliowego (100 g surowego bobu pokrywa 106% dobowego zapotrzebowania na tę witaminę), dlatego bardzo polecany jest osobom cierpiącym na niedokrwistość. Poza tym kwas foliowy jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży, przyczynia się bowiem do zmniejszenia ryzyka powstawania wad rozwojowych u płodów. Istnieje w tym przypadku jedna zależność - kobiety, u których stwierdzono cukrzycę ciążową, powinny mocno ograniczyć ten składnik w swoim menu, ma on bowiem wysoki indeks glikemiczny (ugotowany ma IG 80).

Zdrowe serce

Wymieniając działanie prozdrowotne tego warzywa nie wolno pomijać również jego wpływu na pracę serca. Jedzenie bobu przynosi wiele korzyści dla właściwej pracy serca. Jest to przede wszystkim zasługą zawartych w nim przeciwutleniaczy, które tworzą barierę ochronną przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo, niewielka ilość tłuszczu jest kluczowa w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i zminimalizowania ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Pozytywny wpływ na układ nerwowy

Ze względu na cenne witaminy z grupy B (B1, B2) bób doskonale wspiera funkcjonowanie układu nerwowego. Ponadto, zawartość potasu pomaga obniżyć ciśnienie krwi i odpowiada za regulację gospodarki wodno-elektrolitowej.

Wzmacnia układ odpornościowy

Oprócz witamin z grupy B i kwasu foliowego, warto wspomnieć o zawartości witaminy C i K. Ta pierwsza wzmacnia układ odpornościowy; jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Witamina K natomiast wpływa na zdrowe kości i właściwą krzepliwość krwi.

Jak jeść bób?

Najczęściej jemy bób po ugotowaniu, choć oczywiście podczas procesu obróbki termicznej traci on sporo wartości odżywczych. Warzywo w surowej postaci również nadaje się do spożycia, ale muszą być to młode, świeże ziarna. Najlepszy bób powinien być oczywiście świeży - przy wyborze należy kierować się zapachem (pożądany jest neutralny) oraz wyglądem (jasna barwa, bez widocznych plamek).

Gotowanie bobu powinniśmy zacząć od opłukania go pod bieżącą zimną wodą, następnie wrzucamy go do garnka i zalewamy wodą, żeby zakrywała wszystkie ziarna. Podczas gotowania bób można odpowiednio doprawić, jednak zaleca się, by sól dodać dopiero pod koniec gotowania. Jeśli chodzi o czas gotowania, to im młodsze mamy nasiona, tym szybciej będą gotowe do spożycia - niekiedy wystarczy zaledwie kilka minut, dlatego najlepiej co jakiś czas sprawdzać, czy bób jest już odpowiednio miękki. Bób można jeść w całości, bez obierania ze skórki. Jeśli jednak zdecydujemy się na pozbawienie skóry, to lepiej zrobić to gdy jest jeszcze ciepły - łatwiej odchodzi.

Kto powinien unikać jedzenia bobu?

Mimo tego, że bób jest bardzo zdrowy i niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia, niektórzy powinni zachować umiar i ostrożność w jedzeniu. Jak już wspomniano, w tej grupie znajdują się osoby chorujące na cukrzycę, którym nie służą pokarmy z wysokim indeksem glikemicznym. Bobu powinny unikać także osoby cierpiące na dnę moczanową - warzywo to zawiera puryny mogące spowodować zwiększenie stężenia kwasu moczowego we krwi. Na koniec warto wspomnieć oczywiście o alergikach i osobach z nietolerancją pokarmową - dla nich też strączki nie będą najlepszym pokarmem, ponieważ zamiast cennych korzyści, narażą się jedynie na nieprzyjemne dolegliwości.

Źródło:Dagmara Dąbek
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić